Välmående hälsa hela livet

Inspirerat av naturen

Sök
Stäng denna sökruta.

Så minskar du stelhet i muskler och leder

Här får du de bästa tipsen för att lindra och förebygga en stel kropp.

Får du ont i leder och muskler när du jobbar, tränar eller suttit stilla för länge? Känner du dig stel i kroppen och saknar dagarna när du kunde vara mer aktiv? Det finns sätt att lindra och förebygga stelhet. Här är tre av dem!

 

Varför är jag stel i kroppen?

Att känna sig stel i kroppen är väldigt vanligt, inte minst i nacken, axlar, höfter och ländryggen. De vanligaste orsakerna är överbelastning, från till exempel tuff träning eller inflammation. Även äldre personer kan uppleva mer stelhet eftersom brosket i lederna tunnas ut med åldern.

Stel i lederna på morgonen?

Du är inte ensam om att vara stel på morgonen, stela leder och muskler blir oftast värre när du inte rört på dig i flera timmar. Det finns till och med ett begrepp för det – morgonstelhet!

Motion gör susen för stela leder

Motion är ett bra sätt att motverka stela leder. Försök aktivera dig med något som du samtidigt tycker är roligt – kanske promenader med en kompis, löpning i skogen eller att ta cykeln till och från jobbet? Har du roligt när du motionerar blir det mycket lättare, istället för att tvinga dig på något du inte gillar och inte varken vill eller orkar upprätthålla.

Styrketräning är också viktigt för lederna
Ett sätt att motverka stela leder och muskler är att styrketräna. Det är bra i förebyggande syfte, men även för dig som redan upplever stelhet. Dina muskler mår toppen av alla former av styrketräning. Dessutom ökar det rörligheten! Men kom ihåg att anpassa träningen till din egen nivå så att du inte överbelastar din kropp. Känns det jobbigt att komma igång? Ta hjälp av någon annan om du behöver, till exempel en personlig tränare eller en sjukgymnast.

 

Stressa mindre, för dig och dina leders skull

Stress och depression kan leda till att du får ont i kroppen. Anledningen är att många spänner sig omedvetet vid stress. Tips! Försök planera in regelbunden tid för återhämtning i vardagen, ställ rimliga krav på dig själv, sakta ner tempot och be om hjälp om du behöver. Både kropp och knopp kommer att tacka dig!

Få i dig tillräckligt av vitaminer och mineraler

Utöver motion och mindre stress är det såklart viktigt att dina leder och muskler får tillräckligt med näring för att kunna fungera på bästa sätt – till exempel C-vitamin och zink. C-vitamin bidrar nämligen till normal kollagenbildning, vilket har betydelse för benstommens och broskets normala funktion. Zink bidrar också till normal benstomme.

Särskilt framtagna för hälsosamma leder

GLYC har svensktillverkade kosttillskott som är särskilt framtagna för att förebygga stelhet, behålla rörlighet och hälsosamma leder och muskler. Det finns olika produkter för dina leder beroende på om du tränar mycket och lever ett aktiv liv, eller om du bara vill bevara rörliga leder. Ett kosttillskott från GLYC är ett naturligt val för att bevara din naturliga rörlighet i leder och muskler.

Rulla till toppen

Köp produkten online