Välmående hälsa hela livet

Inspirerat av naturen

Sök
Stäng denna sökruta.

5 saker du inte visste om trendiga gurkmeja

Här är 5 saker du inte visste om gurkmeja och varför det är mer än bara en trend.

Gurkmeja har varit trendigt ett tag. Den gula kryddan används i shots, gyllene mjölk och i mat. Men vet du att gurkmeja har använts för sina läkande egenskaper i tusentals år? Här är 5 saker du inte visste om gurkmeja och varför det är mer än bara en trend.

 

Gurkmeja är en rot från sydöstra Asien och påminner en del om ingefära, men är mycket mildare i smaken. Den har traditionellt använts inom läkekonsten i tusentals år. Och det finns många anledningar till att gurkmeja är så populär. Bland annat har den använts i naturmedicin för att behandla inflammation, leverproblem, reumatiska problem, gikt med mera.
Det är ämnet kurkumin som finns i gurkmeja som är en stor del av anledningen till att gurkmeja kan vara läkande. Det är också det som ger den klargula färgen. Gurkmeja kan intas som pulver, färsk eller i kosttillskott.

Här är 5 saker du inte visste om gurkmeja.

 

1. Det är antiinflammatoriskt

Gurkmeja är starkt antiinflammatoriskt och har traditionellt använts vid inflammation i leder. Ämnet kurkumin kan motverka inflammation eftersom det kan stänga av ett protein som har förmåga att sätta igång inflammation. Problem som artros och ledinflammation upplevs dämpas med gurkmeja. Det gör att du kan få en smidigare kropp längre.

2. Ät gurkmeja med svartpeppar

För att det antiinflammatoriska ämnet kurkumin ska kunna tas upp på bästa sätt bör du samtidigt äta piperin, som finns i svartpeppar. Piperin ökar nämligen upptagningsförmågan hos gurkmeja med cirka 2000%. Om du även adderar fett så blir upptagningen optimal.

3. Det kan hjälpa immunförsvaret

Gurkmeja är en kraftfull antioxidant som kan motverka bildandet av fria radikaler och därmed också minska oxidativ stress. Oxidativ stress och fria radikaler är det som tros ligga bakom åldrande och vissa sjukdomstillstånd. Antioxidanter ger ett skydd mot fria radikaler, som är de instabila syremolekyler som kan skada celler och viktiga molekyler i kroppen. Gurkmeja är en kraftfull antioxidant och kan därför stärka ditt immunförsvar. Antioxidanter skyddar också huden.

4. Det är positivt för ditt hjärta

Gurkmeja har visat sig sänka det skadliga kortisonet och även bidra till att förhindra återförkalkning. Förmodligen på grund av samma antioxidativa och antiinflammatoriska effekt, som håller huden frisk.

5. Boostas av grönläppad mussla

Gurkmeja har många bra egenskaper i sig, men tillsammans med grönläppad mussla blir roten ännu bättre. Grönläppad mussla är rik på viktiga näringsämnen som Omega 3 och används både traditionellt i Nya Zeeland, där den växer, och i kosttillskott för dess smärtstillande och antiinflammatoriska effekter för lederna. Eftersom även gurkmeja används på samma sätt kan de bli extra kraftfulla tillsammans.

Rulla till toppen

Köp produkten online