Recept: Grönläppad mussla med vitt vin och örttäcke

Den grönläppade musslan är inte bara känd för sina positiva egenskaper vid ledvärk – den har också en utsökt doft och smak och passar utmärkt tillsammans med goda örter. Det här blir garanterat en ny favorit bland dina skaldjursrecept!

Du behöver:

50 st grönläppade musslor (finns i frysdisken i välsorterade dagligvaruaffärer och i fiskaffärer)
250 ml vitt vin eller matlagningsvin
3 klyftor vitlök
3 matskedar olivolja
2 st citroner (använd en till servering)

Sås:
250 g schalottenlök
30 g sardeller
2 tomater
1 st torkad chili
Citronsaft

Örttäcke:
6 deciliter inkråm från vitt bröd
2 matskedar torkad timjan
2 deciliter finhackad persilja
2 deciliter finhackad dragon
2 matskedar torkad körvel
En nypa flingsalt

Ugnstemperatur: 225 grader.

Gör så här:

1. Ånga musslorna lätt i en kastrull med vin och pressad vitlök.

2. Fräs schalottenlök i olivolja tills den blir mjuk. Tillsätt sardeller och vitlök och låt steka i tre minuter till. Finhacka chili och tomater och blanda ner. Låt koka ihop i ytterligare tre minuter.

3. Häll i vätskan från musselkoket i stekblandningen och låt reducera till såskonsistens. Krydda med salt och peppar och lite citronsaft.

4. Finfördela och blanda brödsmulorna med örter och citronskal i en matberedare.

5. Bryt bort överdelen av varje musselskal och släng den. Lossa musslorna och lägg tillbaka i skalunderdelen. Ställ musslorna i en ugnsfast form och skeda upp sås över varje mussla. Strö därefter örtsmulorna över musslorna och ställ in i ugnen i fem minuter. Servera direkt ur formen tillsammans med citronklyftor.